گفتوگو با غلامرضا رضایی – خوانندهی موسیقی سنتی ایران- دربارهی وضعیت آواز:
آواز ایرانی حفظ می شود همانطور که حافظ و سعدی ماندگار شد
موسیقی ما – غلامرضا رضایی چندی پیش آلبومی با عنوان «اوسنه» منتشر کرد که لهجه خراسانی داشت و در آن از ادبیات کهن خراسان استفاده کرده بود. رضایی این روزها بسیار پرکار است. از طرفی قرار است اردیبهشت ماه با گروه «برافشان» به صحنه رود و از طرفی دیگر قرار است آلبوم «گفت و شنید» را به آهنگسازی پیمان سلطانی منتشر کند. این هنرمند همچنین تابستان در نیاوران به صحنه می رود. رضایی از شاگردان «محمدرضا شجریان» است و خود شاگردان بسیاری از جمله «مهدیه محمدخانی» را تربیت کرده است. با این خواننده گفت وگویی انجام داده ایم:
* درباره نقش رسانه ملی یعنی صدا و سیما برای ترویج موسیقی ایرانی و کاستی هایش چه نظری دارید؟ به نظر میرسد همواره فعاليتهايي انجام مي شود اما هميشه با مشكلاتى روبرو هست .
بي ترديد صدا وسيما ميتواند براي ترويج موسيقى اصيل ايرانى موثر باشد . آنچه باعث آسيب جدي در روش مديريت بخش موسيقى صدا وسيما شده است، نوع نگاه مناسبتى به موسيقى و به خدمت گرفتن مجريان خاص موسيقى است. هنرمندان متفكر و مستقل در اين بخش به خدمت گرفته نميشوند و اگر هم بشوند، مداوم نيست و به صورت فصلي است و چون شرايط براي همه هموار نيست، بىترديد نوعى خاص از موسيقى و تفكر موسيقايي ميتواند در آنجا كار كند . وگرنه رسانه بزرگى چون صدا و سيما بايد گوش و ذهن مخاطب خود را با موسيقى اصيل ايرانى بيشتر آشنا كند و البته بايد به سلايق ديگر نيز توجه كند . به نظر من در حال حاضر این سازمان آنچنان كه بايد به موسيقى اصيل ايرانى در شان هفتاد ميليون ايرانى توجه نميكند و بايد نظر مديران سازمان نيز درين زمينه بررسى شود .
* انتشار آلبوم اوسنه چه بازخوردی در میان خراسانی ها داشته است؟ خودتان چقدر از کیفیت و فروش این اثر رضایت دارید؟
-اين اثر در ميان خراسانيان و غير خراسانيان بسيار باز خورد مثبتى داشته است . من اين كارم را بسيار دوست دارم. چند سال پس پيشنهاد دوست گرانقدرم جناب هاشم نيا در باره چگونگى اجرا و توليد اثر فكر كردم و سرانجام به اتفاق دوست ارجمندم جناب مزدا انصاري كه آهنگساز اثر است و همراهى اديب ارجمند جناب دكتر مرتضى كاخى و همراه گرامى جناب داود موسايي اين اثر توليد شد. با توجه به اينكه اثر به تازگی توزيع شده، هنوز در جريان فروش اثر نيستم ، اما خبر خوش استقبال را داريم .
* چرا عواید این آلبوم به بیماران ام اس تعلق گرفت؟
– تهيه كننده اثر گالري بوم بوده است و ما با توجه به پيشنهاد تهيه كننده بسيار استقبال كرديم و خوشحال شديم كه همه عوايد اين اثر به بيماران ام اس تعلق بگیرد.
* فضای شنیداری مردم نسبت به موسیقی ایرانی چیست؟خیلی ها معتقدند مردم کار خوب را از کار بد تشخیص میدهند و دلیل بیاعتنایی مردم به موسیقی ایرانی به دلیل تکرار آلبومها و حتی کنسرتهای آن است؟
– فضاي شنيداري فضاي خوبى نيست؛ اما مردم بسيار به موسيقى خوب و موسيقى اصيل علاقه مند هستند. امسال استقبال خوبى امسال از جشنواره فجر شد و اين خود بهترين دليل دوستى مردم با موسيقي است. اگر اثري خوب ارائه شود، مردم آن را بسيار دوست خواهند داشت، چون صاحب تشخيص هستند . بايد تلاش كرد و اثري در شان موسيقى ، هنرمند و مردم توليد كرد .
* ایده آلبوم شما با نام «گفت و شنيد» با پیمان سلطانی چگونه شکل گرفت؟
دو سال پيش به پيشنهاد جناب سلطانى اين ايده شكل گرفت . از جمله موارد خاص در اين اثر همراهى دوست و خواننده ارجمند جناب دكتر سعيد شفييون در بخش كلام با من است . من و ايشان به همراه جناب سلطانى در مورد چگونگى اثر ساعتها فکر كرديم و در نهايت بر روي اشعار جناب نظامى گنجوي اتفاق نظر شد . اين اثر توسط نوازندگان اركستر فيلارمونيك ارمنستان اجرا شد. دكلمه اشعار توسط جناب «يارتا ياران» انجام شد و امیدواریم امسال منتشر شود.
چرا تصنیف خوانی رواج پیدا کرده ؟چه عواملی منجر به این رویه شده است؟
كم حوصلگي و روزمرگى و عدم توجه دوستان هنرمند به اجراي درست، عدم در ك شرايط مردم و عدم استفاده صحيح از كلام منجر به اين اتفاق شده است كه البته به نظرم كوتاه مدت است . مردم به آواز زيبا و اجراي درست گوش خواهند كرد و دوستى مردم با آواز ماندگار خواهد بود و البته در كنار آواز تصنيف خوانى نيز نياز جامعه و ركن شا خص فرم موسيقى ايرانى است.
* به نظر شما حفظ میراث آواز ایرانی دراین شرایط که همه تصنیف میخوانند به عهده چه کسی است .
– ما آواز هاي سترگى از بزرگان آواز چون استاد طاهرزاده ، استاد تاج ، استاد اديب ، استاد بنان ، استاد شجريان و استاد شاهزيدي و استاد ناظري بزرگانى ديگر …..داریم؛ هنرآموزان و مجريان آواز و خوانندگان با كمى دقت و پژوهش و شنيدن آواز اين بزرگان ميتوانند فاصله آواز خوانى امروز را با اين بزرگان لمس كنند. ما با اين همه مرجع و اثر آوازي با تحقيق و پژوهش و از خود گذشتگى و باز سازي روش تدريس آواز ايرانى ، درك صحيح از زمانه ، شناخت ادبيات كلاسيك و معاصر ميتوانيم اين ميراث را حفظ كنيم و بى ترديد اين اتفاق خواهد افتاد؛ همانگونه كه سعدي و حافظ و …. حفظ شدند. دلسوزان آواز ايرانى كه بسيارند و همه جوان و در حال تجربه كردن و همه خوب خوان ، اين چراغ را فروزنده پاس ميدارند روشن نگاه ميدارند .
منبع:
اختصاصی سایت موسیقی ما
نویسنده:
غزاله سعادتی